Napisao/la  S.S. 2019-08-28

IPA ISTRA POMOGLA PREVARENIM DJEVOJKAMA

(0 glasova)

Martina, Sandra i Stanka, tri studentice iz Makedonije, ovo su ljeto planirale provesti u Poreču, radeći u jednom hotelskom kompleksu kao sobarice, no njihovi planovi iznenada su se promijenili kada su shvatile da od dogovorenog posla neće biti ništa i da ih je agencija s kojom su potpisale ugovor prevarila. No, kako bi ova priča ipak imala sretan kraj pobrinula se IPA Istra.

Naime, nakon što su odlučile da će ovo ljeto spojiti ugodno s korisnim i raditi u jednom od najljepših turističkih središta na Jadranu, tri djevojke potpisale su u Skopju ugovor za privremeni posao s agencijom koja posreduje s hrvatskih poslodavcima. Prema dogovoru, trebale su imati plaćen smještaj i prehranu kod poslodavca te plaću od 800 eura, od čega bi 200 eura plaćale proviziju agenciji koja im je pronašla posao. Prema dogovoru, djevojke su se dana  23.06.2019. uputile autobusom u Poreč, no kada su  pristigle na svoje odredište, poslodavac kod kojeg su trebale raditi za njih nije niti čuo, a nije ih imao ni namjeru zaposliti. Same, u nepoznatom gradu, na izmaku s novčanim sredstvima, djevojke su se za pomoć obratile svojim obiteljima. Martinin otac, inače član IPA Sekcije Makedonije, s obzirom da nije imao nikakva poznanstva na porečkom području, za pomoć se obratio kolegama iz IPA Istre. Nekoliko članova odmah se angažiralo te je djevojkama uskoro pronađen smještaj, prijavljen im je boravak, a nakon dva dana zahvaljujući dobroj suradnji s lokalnom zajednicom članovi IPA Istre pronašli su im i posao te pomogli pri ishodovanju radnih dozvola. Martina, Sandra i Stanka postale su tako dio tima Aquaparka Istralandija, a koliko su zadovoljne svojim poslom mogli su se uvjeriti i predstavnici IPA Istre i IPA Hrvatske sekcije, kada su početkom kolovoza posjetili Istralandiju za vrijeme održavanja susreta IPA mladeži.
Naime, IPA Hrvatska sekcija je od 3. do 17. kolovoza bili domaćin međunarodnog susreta YG 2019 te je ugostila pedesetak sudionika, momaka i djevojaka, u dobi od šesnaeste do osamnaeste godine iz 29 zemalja. IPA mladež boravila je duž jadranske obale, a jedan dan posjetili su i Aquapark Istralandiju, gdje su ih dočekale i naše studentice s početka priče. Djevojke su izrazile zadovoljstvo radom u vodenom parku i zahvalile su IPA Istri na pomoći. ''Presretne smo ovdje! Posao je zanimljiv,  uvjeti rada su odlični, imamo i slobodne dane, a ne trebamo nikome plaćati proviziju od plaće. Svi su nas prihvatili kao da smo domaće, a već smo se dogovorile s poslodavcem da ćemo i slijedeće godine raditi u Istralandiji'' rekle su Martina, Sandra i Stanka. Njihov slučaj pokazao je još jednom da uzrečica ''Servo per amikeco'' nije samo izraz, već da članovi IPA udruženja doista služe prijateljstvu i spremni su pružiti pomoć svojim kolegama u svakom trenutku.   

Pročitano 3140 puta

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6

ipa istra

SERVO PER AMIKECO

Pridružite se

Ako još niste član IPA, ovo je idealna prigoda. Stupite u kontakt s nama i postanite član.

Pridruži se