Napisao/la  2023-10-19

IPA ISTRA NA MARATONU U BUDIMPEŠTI

(0 glasova)

Protekli vikend 13.-15.10.2023. godine, održan je 38. SPAR BUDAPEST MARATHON na kojem su sudjelovali i predstavnici IPA Istre.

Sama manifestacija kao svojevrsni festival trčanja, uključivala je ukupno 28 raznih utrka  i dužina, od 500 m do 42,2 km, pa se tako svaki ljubitelj cestovnih utrka mogao pronaći na svojoj utrci ili kombinirati više utrka – godine i fizička kondicija nisu bili prepreka. Tijekom subote na ljetnim temperaturama nastupili su trkači na utrkama do 10 km, a u nedjelju i ekstremnim zimskim uvjetima, uz kišu i vjetar, startale su utrke od 14 km do 42,2 km. Preko 30.000 trkača iz 96 zemalja i 4.000 gradova, startalo je na obali lijepog plavog Dunava uz disco taktove obrade poznate skladbe Johannesa Brahmsa „Mađarska igra broj 5“, a nasmijana lica trkača dovoljno su govorila koliko su sami trkači uživali u predivnim znamenitostima Budimpešte pored kojih su trčali – Šetnice uz Dunav, zgrade Parlamenta, Margitinog otoka, predivnih poznatih mostova poput Lančanog mosta, ali sa pogledom i na Budim i njegova velebna zdanja. Trkače maratona uz cestu su bodrile nepregledne mase navijača, te preko dvadeset bendova, DJ-evi i pjevači, kao i zbor i limena glazba Mađarske državne opere. Koliko je važan ovaj festival trčanja za Mađare, dovoljno govori i činjenica da je ove godine na maratonu sudjelovala i predsjednica Mađarske gđa. Katalin Novak kao članica maratonske štafete, te državni tajnik g. Mariusz Revesz kao član maratonske štafete Active Hungary Marathon, dok je gđa. Anett Bosz, zamjenica gradonačelnika Budimpešte odgovorna za ljudska područja, istrčala klasičan maraton. Regionalni klub IPA Istra imala je svog predstavnika na maratonu Emira Jakupovića, koji je u konkurenciji 4 500 trkača maraton, završio na 243 mjestu sa vremenom od 3.14, te ujedno bio najbrži hrvatski maratonac u Budimpešti. U Emirovoj pratnji, utrku na 5 km istrčala je i naša članica Alica Rosić-Jakupović zajedno sa sinom Adriannom Jakupović, koji su utrku na kojoj je sudjelovalo 2500 trkača završili kao prvi Hrvat i prva Hrvatica. U pogledu organizacijskog i sigurnosnog održavanja međunarodnog maratona sve pohvale osim organizatorima idu i predstavnicima mađarske policije i redarstvu, koji su besprijekorno odradili svoje zadaće i nije zabilježen niti jedan incident tijekom cijele manifestacije.
Naši trkači pronašli su vremena i za kratke obilaske znamenitosti i uživanje u ovom predivnom, povijesnom gradu, što su osvjedočili fotografijama.

Pročitano 794 puta

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6

ipa istra

SERVO PER AMIKECO

Pridružite se

Ako još niste član IPA, ovo je idealna prigoda. Stupite u kontakt s nama i postanite član.

Pridruži se